Een tijd terug kreeg ik een berichtje van een klant. Een jaar geleden volgde ze een traject bij mij omtrent om leren gaan met emoties en gevoelens alsook leren ongezonde patronen te doorbreken.

Ze deelt met mij dat ze in een moeilijke periode zit op dit moment en dat ze opmerkt dat ze er totaal anders mee omgaat dan een jaar geleden: ze kan de patronen ‘zien’ en vervolgens loslaten en mag van zichzelf echt bij haar gevoel stilstaan en dit uiten!

“Ik denk in deze tijd vaak terug aan wat ik bij jou geleerd heb en realiseer mij wat het me allemaal opgeleverd heeft!“

Dat is waarom ik doe wat ik doe. Mensen komen bij mij met de meest uiteenlopende klachten of zaken waar ze tegenaan lopen. In de kern komt het allemaal op hetzelfde neer; we zoeken een externe oplossing voor een intern probleem.

Wie ben jij?

Een vraag die ik altijd in mijn sessies en workshops stel: wie ben jij?

Kijk eens wat er bij je binnen komt van het volgende:

 • Als je niet echt weet wie je bent, kun je ook niet écht van jezelf houden (waar moet je immers van houden? …dit weet je (nog) niet)
 • Als je niet echt van jezelf houdt, blijf je bepaald gedrag herhalen: je blijft bevestiging van buitenaf vragen; je blijft het uitstellen om in de actie te stappen, om je dromen waar te maken; je blijft de schuld buiten jezelf leggen; je verliezen in…

Veel mensen weten geen antwoord op deze vraag te geven. Ze noemen hun naam; dat ze vader/moeder, dochter/zoon, broer/ zus zijn; ze noemen hun werk… Ik denk dat dit niet is wie je bent. Als ik dieper doorvraag en ze hierin uitdaag, valt het me op dat mensen vaak wel weten wie ze zijn, wat ze uit het leven willen halen en waar hun hart sneller van gaat kloppen…

Het probleem zit ‘m vaak in dat we weggaan van onszelf. Dit doen we onder andere door ons te vergelijken met anderen, te doen waarvan we denken dat het hoort, wat verwacht wordt.

Veel mensen, jong & oud, vinden het lastig om antwoord te geven op deze vraag en leven vaak als volgt:

 1. Volgens eigen verwachtingen welke gevormd zijn door opvoeding en ervaringen vanuit het verleden.
 2. Verwachtingen die ze denken dat anderen hebben.
 3. De verwachtingen die je persoonlijke omgeving en de maatschappij gecreëerd hebben.

Met alle gevolgen van dien, want misschien past dat werk niet bij je; voel je dat je in een relatie iets anders nodig hebt; wil jij helemaal niet aan zoveel sociale verplichtingen deelnemen… noem maar op.

Blijf bij jezelf

Om bij jezelf te blijven en trouw te blijven aan jezelf zijn er drie dingen belangrijk:

 1. Realiseer je: we are all different underneath > find your own road!
 2. Verzamel mensen om je heen die je ondersteunen wanneer je het moeilijk hebt en je aanmoedigen in je keuzes en wie je bent! (mensen die zeggen: “ja moet je doen!” i.p.v. “zou je dat wel doen?”
 3. Durf te voelen wat jou gelukkig maakt, kies en onderneem actie!

Deze afgelopen week heb ik er extra bij stil gestaan dat dit leven mij gegeven is om écht te leven en dat ik daar ongelooflijk dankbaar voor ben. Dankbaar ook voor het feit dat ik mensen mag laten zien hoe zij dit ook voor zichzelf kunnen creëren door onder andere stil te staan bij wie ze zijn. Als je niet (meer volledig) weet wie je bent, is mijn reactie: mooi! Dan heb je nog heel wat te ontdekken! 

Ontdek wie je bent en realiseer je dat:

 • verandering bij het leven hoort, dus ook bij jou, you are allowed to change!
 • je mag kiezen, telkens opnieuw.
 • vergelijken mag, alleen wanneer je jezelf vergelijkt met wie je gister was!

Wil je een keertje kennismaken en ervaren wat ik voor je kan betekenen? Dan is mijn workshop “Moved to be Moved” misschien iets voor je. Wil je liever een keer één op één met mijn in gesprek, neem dan contact met me op via het contactformulier.