Brigitte is acupuncturiste. Acupunctuur is één van haar passies. Ze blijft graag in ontwikkeling en steekt vele uren in het verfijnen van vaardigheden en kennis op het gebied van acupunctuur. Veel mensen hebben niet zo’n goed beeld van acupunctuur, daarom beantwoorde Brigitte een aantal vragen:

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode binnen de Chinese geneeswijze die is  al meer dan 3000 jaar geleden werd ontwikkeld in China. Acupunctuur wordt daar nog steeds met veel succes op allerlei klachten toegepast.

Wat gebeurt er met acupunctuur?

Acupunctuur kan gezien worden als een manier om het lichaam te reguleren. Volgens de Chinese geneeswijze kun je het lichaam zien als een soort landkaart van energiebanen. In die banen moet de energie blijven lopen. Chinezen zien deze energie (ze noemen die “qi”) als de kracht die bijvoorbeeld een hart laat kloppen, bloed en vloeistoffen in het lichaam kan laten circuleren om uiteindelijk organen goed te kunnen voeden. Wanneer deze energie ergens geblokkeerd raakt, kan disbalans ontstaan en pijn of ziektes kunnen daaruit voortvloeien. Bij acupunctuur gebruik je dunne naalden om invloed uit te oefenen op die energiebanen: waar is een teveel of een te weinig aan energie.

Ik ben bang voor naalden; moet je altijd naalden gebruiken?

Dat hoor ik heel vaak. Ten eerste zijn de naalden zeer dun, veel dunner dan injectienaalden, en je voelt ze in principe niet of nauwelijks. Maar ik werk ook zonder naalden. Tegenwoordig werk ik zelfs steeds meer zonder naalden, maar het blijft afhankelijk van de type klachten en van de gevoeligheid van de mensen of ik met of zonder naalden werk.

Hoe laat je de energie circuleren met je handen? Kun je dit verder uitleggen?

Ik heb technieken aangeleerd om de meridianen en acupunctuur punten te kunnen voelen. Ik kan voelen of de energie stroomt of niet en ik laat dat mijn cliënten ook ervaren. Dan beginnen ze te snappen wat er in hun lichaam gebeurt. Ook al snappen ze niet helemaal de theorie achter acupunctuur, ze kunnen in elk geval volgen wat ik doe. Dit vind ik zeer belangrijk want er gebeuren dan verschillende dingen:
1. Mensen gaan begrijpen wat ik doe (anders blijft het toch vaag voor sommigen)
2. Om te voelen wat ik doe, moeten mensen hun aandacht verschuiven van hoofd naar hun lichaam. Voor mij is dit al een deel van het genezend proces. Wat ik merk is dat mensen zo meer contact met hun lichaam (her)vinden en dat ze leren de taal van hun lichaam kennen. Op die manier leren ze de grenzen van hun lichaam beter kennen.
3. En wat erg belangrijk is, vind ik, is dat dit een techniek is waar ik zeer afgestemd ben op iemands lichaam. Het is daarom een uiterst precieze, efficiënte en zachte methode.

Waarom heb jij dan nog naalden nodig?

Goede vraag, die stel ik mezelf ook steeds vaker. In de loop van de tijd ben ik meer mijn handen gaan gebruiken ipv de naalden. Ik gebruik zeker meer dan 2/3 van de tijd alleen mijn handen. Maar het is ook afhankelijk van de klachten. Bij pijnbestrijding gebruik ik bijna altijd naalden. Met naalden kan ik op verschillende plekken van het lichaam tegelijkertijd werken.

Hoe lang duurt een behandeling?

Ik neem graag de tijd en de rust om te werken. Daarom ben ik meestal 1,5 uur bezig tijdens één sessie. Daarna hangt het af van de type klachten (acuut of chronisch) hoeveel sessies je nodig hebt. Acupunctuur zet een proces in gang op een zachte manier zodat het eigen wordt, zodat het lichaam zelf zijn evenwicht terugvindt. Het bestrijdt niet alleen symptomen maar pakt de bron van een probleem aan. Mensen kunnen al na de 1e sessie verschil voelen en anderen pas na 3-4 sessies.

Wanneer ga je na een acupuncturist in plaats van naar een reguliere arts?

Dit is een interessant thema! Het vraagt dat ik de visie en aanpak van beide geneeswijzen uitleg want ze hebben een totale andere gedachtegang. Ze staan eigenlijk tegenovergesteld van elkaar. Maar daarom prachtig complementair!
Grof gezegd, is de reguliere geneeswijze technisch gezien heel ver in zijn methodes en ze werken volgens protocollen die voor iedereen gelden. Ongelooflijk dat ze bijvoorbeeld een hart of een oog kunnen transplanteren. Hoe deze geneeswijze de kleinste cel al heeft kunnen ontcijferen. Dit is indrukwekkend! Reguliere artsen behandelen met door ontwikkelde methoden bijvoorbeeld een lichaamsonderdeel dat niet goed functioneert. Maar wat je nu ziet zijn losse specialismes, net of het lichaam uit losse onderdelen bestaat. Ik vraag me soms af of ze niet het totale plaatje kwijt raken en ik schrik soms van de zware medicaties en hun bijwerkingen. De behandelmethoden zijn voor iedereen hetzelfde: een bepaalde medicatie voor een bepaalde symptoom of ziekte. Daarentegen ziet een Chinese arts/acupuncturist een lichaam als een uniek geheel: niemand kan en wordt op dezelfde manier behandeld. Want elke ziekte is de uitdrukking van iemands disbalans en deze disbalans kan door allerlei zaken veroorzaakt worden. Een Chinese arts ziet een mens als een geheel: lichaam, geest en omgeving/context. En een ziekte vloeit daar uit voort. Emoties hebben invloed op het lichaam en een lichaam in disbalans heeft invloed op de emoties. Er wordt continu gekeken naar het hele plaatje. Dit vind ik ook de kracht van acupunctuur. Hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden en daar hebben de Chinese een ingenieus systeem voor ontwikkeld om problemen (psychisch en fysiek) te herkennen en te behandelen. En het gaat iedere keer op een unieke balans. Mensen worden daarom nooit op dezelfde manier behandeld.

Daarom zou ik zeggen: bij acute en levensbedreigende zaken kun je beter bij een reguliere arts zijn. Wil je investeren in je gezondheid en je welbevinden? Ga naar een acupuncturist.

In mijn praktijk zie ik mensen die vooral anders behandeld willen worden. Ze willen zo natuurlijk mogelijk behandeld worden. Ze willen juist niet als losse onderdelen gezien worden, ze willen geen zware medicaties (meer) slikken, ze voelen dat hun onverwerkte emoties invloed heeft op hun lichaam. En er zijn veel mensen die komen bij een acupuncturist omdat ze nergens anders geholpen kunnen worden. En dan zie ik dat acupunctuur veel te bieden heeft, juist omdat we ons niet richten op een niet goed functioneren orgaan bijvoorbeeld, maar op het geheel. Daar ligt toch vaak het probleem en de oplossing!

“Je weg vinden in het leven”

En… ik durf het bijna niet te zeggen maar het ultieme doel van acupunctuur is dat je je weg vindt in het leven. En hierin zie je de visie van Chinese geneeswijze. Het gaat zoveel verder dan een symptoom of ziekte bestrijden. “Je weg vinden in het leven” kan inderdaad alleen als je al je blokkades hebt weggenomen, als je je vrij kunt uitdrukken, als je je hart kunt volgen en je hele wezen in balans is! Zelf in balans zijn, maar ook in balans zijn met je omgeving!